Weerstationbennekom.nl

Hoe werkt een weerstation

Er zijn verschillende manieren die worden gebruikt om het weer te meten. Het KNMI heeft een speciaal waarneemnetwerk en maakt gebruik van automatische weerstations. Een automatisch weerstation meet de luchttemperatuur, luchtdruk, vochtigheid, zicht en het type neerslag. Een weerstation kan handmatig of automatisch worden uitgelezen.

Hoe werkt een weerstation

Op een automatisch weerstation zitten verschillende meetinstrumenten die de weersomstandigheden kunnen bijhouden. Om de paar seconden is er een meting en wordt er ook gekeken of alle meetinstrumenten nog goed werken. Alle metingen worden direct naar het KNMI gestuurd en dan komt het bij de weerkamer terecht. Ook weerbureau, s krijgen zicht op de metingen en zo kunnen zij een verwachting van het weer voor de komende periode maken.

 

Hoeveel weerstations zijn er

Momenteel zijn er 48 automatische weerstations. 34 weerstations staan op het land en 14 zijn op zee gebouwd. Het KNMI heeft ook nog 14 windpalen. Er zijn bepaalde regels verbonden aan de plekken van de weerstations. Zo mogen ze maximaal 30 kilometer uit elkaar staan.

 

Meetgegevens gebruiken

De gegevens die komen uit het meetnet worden gebruikt voor de weersvoorspellingen voor heel nederland. Soms hebben bepaalde locaties extra prioriteit zoals de luchthaven van Schiphol. Vliegen moet zo veilig mogelijk gebeuren. Het zijn vooral meteorologen en de weerkamer van het KNMI die hier verantwoordelijk voor zijn. Het KNMI meet al op verschillende locaties vanaf het jaar 1901. Door alle informatie die ze door de jaren heen hebben verzameld kunnen ze zien hoe het klimaat in nederland aan het veranderen is.

Vrijwillige neerslag waarnemers

Er zijn op het moment 300 vrijwillige neerslag waarnemers. Deze mensen gaan elke ochtend voor 9 uur handmatig de regenmeter aftappen. Als dit is gedaan sturen ze de meting door en melden ze of er ook hagel is geweest. Vooral bij dreigende wateroverlast is dit heel belangrijk, zo kan de overheid snel handelen als er hulpverlening nodig is in kwetsbare gebieden.

Een eigen weerstation kopen

Als je het interessant vindt om het weer rondom je huis in de gaten te houden, kan je kiezen voor een eigen weerstation aan huis. Je hebt hierin de keuze voor twee soorten. Een analoog weerstation, deze heeft wijzers waarmee je de gegevens moet aflezen of een digitaal weerstation. Een digitaal weerstation heeft een display waar je alles in cijfers te zien krijgt. De digitale versie werkt met sensoren die draadloos in verbinding staan met een basisstation.