Bescherm jezelf tegen de felle zon
Bijna iedereen houdt wel van een lekker warm zonnetje en ondanks de vitamine D die we hiervan krijgen moeten we wel oppassen voor de zon. Het licht aan je huidtype hoe goed je lichaam hiertegen bestand is.
Oppassen voor verbranding
Een licht huidtype moet meer oppassen in de zon dan een donker huidtype. Dit heeft te maken met de aanmaak van melatonine. Bij een verbrande huid heeft er al schade plaatsgevonden. Kinderen die al een paar keer door de zon zijn verbrand hebben een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. De verbranding zorgt voor een beschadiging in je DNA en dit zal ook niet meer verbeteren.
Rustig opbouwen
Als je huid nog niet zo goed tegen de zon kan moet je er niet te lang in blijven zitten. Het beste is om het rustig op te bouwen. De zon is het felste tussen 12:00 en 15:00 uur. Als je bij het water bent weerkaatsen de stralen en kan je nog sneller verbranden. Je doet er goed aan om de zon rond dit tijdstip te vermijden.
Een goede zonnebrandcrème
Het is heel belangrijk om je in te smeren met een goede zonnebrandcrème. Hoe hoger de beschermingsfactor hoe beter het werkt. Elke twee uur moet je het insmeren herhalen. Als je houdt van zwemmen, kan je het beste kiezen voor een zonnebrand die ook waterbestendig is. Voor je lippen kan je een lippenbalsem gebruiken met een beschermende factor. Zo verbranden je lippen niet.
Beschermende kleding in de zon
Ook al is het erg warm buiten, het is altijd goed om beschermende kleding te dragen tegen de zon. Een hoed of pet zorgt ervoor dat je hoofdhuid niet zal verbranden. Het zorgt er ook voor dat je niet zo snel last krijgt van een zonnesteek. Er is ook speciale Uv-kleding dit wordt vooral veel gebruikt voor kleine kinderen. De Uv-kleding staat gelijk aan zonnebrand factor 50. Hiermee kan je veilig, 50 keer 10 minuten in de zon zitten.
UV-radar app
Je hebt de buienradar app, maar er bestaat ook een UV-radar app. Dit is een app van de KWF-kankerbestrijding. Hier krijg je een zonadvies over je huidtype en de zon op jouw locatie. De app vertelt je hoe vaak je je moet insmeren, welke zonnebrand factor je moet gebruiken en wanneer je het beste de zon kan vermijden.