Weerstationbennekom.nl

Kruipruimte isoleren: zo check je of je kruipruimte geschikt is!

Kruipruimte isoleren: zo check je of je kruipruimte geschikt is!

De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem en de onderkant van de vloer van je woning. In de meeste gevallen is deze ruimte tussen de 70 en 80 centimeter hoog. De ideale ruimte om te isoleren wanneer je veel warmte via de vloer verliest! Het isoleren van de kruipruimte is de oplossing wanneer je last hebt van optrekkend vocht. 

Niet iedere woning heeft een kruipruimte die geschikt is om te isoleren.

In deze blog lees je hoe je kunt checken of je de kruipruimte kunt laten isoleren.

Is er een kruipruimte aanwezig?

Sommige woningen hebben zelfs helemaal geen kruipruimte! De begane grond van de woning is dan direct op de ondergrond gebouwd, of er is een hele kleine kruipruimte die slechts 10 tot 15 centimeter diep is. 

De kruipruimte moet minimaal 50 centimeter hoog zijn voor het laten isoleren van de kruipruimte. Wanneer dit niet het geval is, is het beter om te kiezen voor vloerisolatie langs de bovenkant.

Is de kruipruimte toegankelijk?

Niet iedere woning heeft een luik die toegang geeft tot de kruipruimte. Geen zorgen: in de meeste gevallen is dit geen probleem.

Nederlandse woningen zijn vaak gebouwd op palen, waardoor de fundering van het huis als het ware zweeft boven de grond. Er is dan vaak wel ongeveer 50 centimeter beschikbaar om te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan via een gat in de muur in de kruipruimte geplaatst. 

Hoe check ik of ik een kruipruimte heb zonder kruipluik?

Wanneer je geen kruipluik hebt, betekent dit niet automatisch dat je geen kruipruimte hebt. Een kruipruimte hoort geventileerd te worden. Kijk dus of je ventilatieroosters ziet aan de onderkant van de gevel. 

De voordelen van kruipruimte isoleren

Het isoleren van de kruipruimte brengt veel voordelen met zich mee. Via de kruipruimte verlies je veel warmte waardoor je meer moet stoken om je woning op temperatuur te houden. Dankzij kruipruimte-isolatie verlies je minder warmte en dat voel je niet alleen in je portemonnee. Je woning voelt comfortabeler aan.

Dankzij de lagere energierekening omdat er minder warmte verloren gaat, verdien je de investering vanzelf weer terug.  Afhankelijk van het type woning, de energieprijs en het gekozen isolatiemateriaal bespaar je maandelijks €120,- tot zelfs €230,- op je energierekening!

Een probleem met kruipruimtes is dat ze vaak vochtig zijn. Dit vocht kan omhoog trekken en vochtproblemen veroorzaken. Het isoleren van de kruipruimte is ook hier de oplossing voor! Het voorkomt dat condensatievocht zich ophoopt aan de onderzijde van de vloer. 

Tot slot is het isoleren van de kruipruimte een goede voorbereiding op de overstap naar gasvrij wonen.